Sportpodotherapeut

Sporten houdt je fit, lenig en sterk. Sporten is gezond maar vraagt veel van je lichaam. Door verschillende oorzaken kunnen er blessures ontstaan. De sportpodotherapeut zal alles doen om je aan het sporten te houden en om je pijnvrij te krijgen. Of je nou een topsporter of een recreatieve sporter bent. Niet voor niets zijn wij de specialist in de voetgezondheidszorg!

Wat doet een sportpodotherapeut?

In tegenstelling tot wat veel mensen denken doet de sportpodotherapeut veel meer dan het maken van inlegzolen op maat. De focus ligt op het ondersteunen van de sporter bij zijn totale functioneren. Een sporter is intensief met bewegen bezig en dat stelt hoge eisen aan de belastbaarheid van het lichaam. Keten denken is hierbij een essentieel begrip. De sportpodotherapeut weet dat de oorzaak van klachten aan enkels, knieën, heupen en onderrug vaak bij de voeten ligt. De sportpodotherapeut kan bepaalde beperkingen signaleren die anders onopgemerkt blijven of verkeerd worden behandeld.

De dynamica en biomechanica van de sporter in zijn specifieke sport, met zijn specifiek schoeisel zijn erg belangrijk. Zo zien we in onze praktijk veel volleyballers, voetballers, hockeyers, squashers, tennissers, hardlopers, dansers maar ook skiërs. Allemaal sporten met ‘eigen’ bewegingen, schoeisel, attributen, ondergrond en regels. Zo kan eenzelfde blessure zoals een overbelasting van de achillespees, voorkomen bij elke sporter van de eerder genoemde sporten. De begeleiding is echter in alle genoemde sporten verschillend. Dit is ook niet zo vreemd als men naar het sportschoeisel kijkt. Dit varieert van een harde carbonschoen tot een soepel turnschoentje.

De meeste mensen gaan pas naar de podotherapeut als er klachten zijn. Gelukkig komen we steeds vaker patiënten tegen die er voor kiezen om een preventieve voetscan te laten maken en een loopanalyse te laten doen. Dit kan er toe bijdragen dat klachten in een vroeg stadium gezien worden waardoor blessures worden voorkomen en prestaties verbeteren.

Sportpodotherapie Bottendaal werkt samen met andere gespecialiseerde disciplines in de sportgeneeskundige zorg waaronder sportartsen, sportfysiotherapeuten, sportmasseurs, maar ook met trainers en begeleiders.

Een voorbeeld uit de praktijk is een blokkade en/of storing in de beweegketen die problemen geeft. Zo kan een overpronerende voet tijdens het hardlopen de oorzaak zijn van een lopersknie of liesproblemen. Deze genoemde overpronatie van de voet kan ook leiden tot de zo genoemde ‘’shinsplints’’ van het onderbeen ook wel springschenen genoemd.

Direct online een afspraak maken? Dat kan!

Heb je een vraag en kun je deze niet vinden bij de veel gestelde vragen of wil je meer weten over de mogelijkheden? Laat een bericht achter en we komen er persoonlijk bij je op terug.