Dry needling

Dry needling is een behandelmethode waarbij door middel van een speciale techniek ’triggerpoints’ in spieren worden aangeprikt. Deze ’triggerpoints’ raken op die manier snel en langdurig ontspannen. Bij dry needling wordt gebruikt gemaakt van een acupunctuurnaald. Er wordt dus geen vloeistof in de spier gespoten. Een triggerpoint is een drukpijnlijke plek in de spier die naast de lokale drukpijn ook vaak pijn ‘op afstand’ veroorzaakt.

Wat doet een podotherapeut?

De podotherapeut analyseert door middel van een vraaggesprek en een gericht onderzoek uw klachten. Daarna worden de spieren, die mogelijk de klachten kunnen veroorzaken, nader onderzocht . Hierbij wordt gezocht naar de triggerpoints. De podotherapeut behandelt deze plaatsen om de spieren te laten ontspannen. De behandeling is erop gericht om deze triggerpoints uit te schakelen.

Wat kan een triggerpoint veroorzaken:

  • Pijn of stijfheid in een spier;
  • Bewegingsbeperking in bijbehorende gewrichten, of
  • Verminderde kracht in desbetreffende spier

Als het juiste triggerpoint aangeprikt wordt spant de spier zich even kort aan. Dat geeft een soort ‘kramp’ gevoel. Daarna ontspant de spier zich meestal direct en kunt u gemakkelijker bewegen.

Bij langdurige klachten behandelt de podotherapeut vaak meerdere spieren in uw voet en/of been. Het inbrengen van het naaldje voelt u bijna niet. Vaak voelt het behandelde gedeelte wel wat vermoeid of stijf aan na de behandeling maar dat is meestal van korte duur.

Aandachtspunten

Dry needling kan effect hebben op de bloedsuikerspiegels dus zorg dat u van tevoren iets heeft gegeten. Er kan een na-reactie zijn van de spier waar u tot 72 uur na de behandeling last van kunt hebben.

Direct online een afspraak maken? Dat kan!

Heb je een vraag en kun je deze niet vinden bij de veel gestelde vragen of wil je meer weten over de mogelijkheden? Laat een bericht achter en we komen er persoonlijk bij je op terug.