Dans en ballet

Dans is een hype in Nederland! Sinds het succes van de televisieshow “So You Think You Can Dance”, een spectaculaire talentenjacht vol hiphop, moderne dans en ballroom, zijn er lange wachtlijsten bij de dansscholen. Een belangrijk instrument van dansers is hun voeten!

Podotherapie en dans

Dansers stellen hoge en specifieke eisen aan hun lichaam en zijn daardoor kwetsbaar voor blessures. Intensieve, langdurige oefening en training zijn vereist om artistieke topprestaties te kunnen leveren. Maximale proprioceptie en coördinatie in combinatie met een groot uithoudingsvermogen zijn essentieel. Er zijn in Nederland in totaal ruim 1,3 miljoen dansers (alle dansdisciplines) waarvan ongeveer 3000 beroepsdansers.

De zware repetitieve oefeningen die de danser dagelijks doet om zijn techniek te verbeteren en te onderhouden leiden tot hoge incidentie van blessures. Veel blessures worden veroorzaakt door een verkeerde techniek, een verkeerde voetstand of een verkeerde voetfunctie.

De podotherapeut kan in veel gevallen helpen! Denk daarbij aan bijvoorbeeld pijn in het grote teengewricht bij relevé en pijnlijke voorvoeten bij het neerkomen vanuit een sprong. Er kunnen allerlei aanpassingen worden gemaakt in balletschoentjes. De balletschoencorrecties zijn dun, flexibel en schok dempend. De voet wordt door de aanpassing niet belemmerd tijdens het strekken.

Mogelijke oplossingen

Er kunnen hele dunne zooltjes worden gemaakt voor in ballroom dansschoenen. Denk aan zooltjes waarbij de voorvoet ontlast wordt en de voetboog ter comfort licht ondersteund wordt.

Je kan met veel minder pijn op spitzen dansen door er een aanpassing van siliconen in te laten maken. Deze zorgt voor een betere drukverdeling zodat piekdruk op bijvoorbeeld de grote teen of de teen naast de grote teen minder wordt.

Natuurlijk behandelen wij ook eelt- en nagelproblemen.

Wil je preventief advies, heb je vragen over voetverzorging voor dansers of heb je pijnklachten en blessures? Maak een afspraak bij Helen de Vries of bij Rowie Broekman in Amsterdam of Nijmegen.

 

Direct online een afspraak maken? Dat kan!

Heb je een vraag en kun je deze niet vinden bij de veel gestelde vragen of wil je meer weten over de mogelijkheden? Laat een bericht achter en we komen er persoonlijk bij je op terug.