Diabetische voet

De diabetespodotherapeut wordt gezien als dé specialist op het gebied van de diabetische voet en is de spil in het netwerk met andere zorgverleners. De diabetespodotherapeut is speciaal opgeleid voor het behandelen van patiënten met Diabetes Mellitus (DM).

Diabetespodotherapeut

De behandelingen die de diabetespodotherapeut uitvoert bij diabetespatiënten zijn gericht op preventie en op behandeling van de diabetische voet. Bij preventie gaat het om het bewust maken van de risico’s die door DM kunnen ontstaan. Bij behandelen gaat het veelal om het behandelen van complicaties. Complicaties die bij de diabetische voet kunnen ontstaan zijn standsveranderingen van de voet, vaatproblemen (vasculair lijden) , verlies van het gevoel in de voet (neuropathie) en wonden.

Bij behandeling van DM patiënten gaat het om wondverzorging, drukontlasting en -verdeling en onderzoek naar de biomechanica van de voet. Daarnaast wordt er uitgebreid geadviseerd over schoeisel, voetverzorging en de dagelijkse inspectie van de voeten.

De diabetische voet wordt door de podotherapeut gescreend, behandeld en/of verzorgd. Dit is afhankelijk van de zogenaamde SIMS classificatie. Deze risicoclassificatie bepaalt naast het risico op het krijgen van wonden (ulcus) ook de mate van vergoeding voor voetzorg door de zorgverzekering. De huisarts/praktijkondersteuner of internist/diabetesverpleegkundige verwijzen door naar de podotherapeut. De podotherapeut stelt een behandelplan op voor de zorg die nodig is. Diabetische voetzorg valt voor een deel in het basispakket van de verzekering en gaat niet ten koste van het eigen risico. Dit geldt zowel voor patiënten met DM type 1 als met DM type 2.

Bij de behandeling van diabetes patiënten is de podotherapeut één van de zorgverleners binnen het multidisciplinaire zorgteam. Er wordt samengewerkt met huisarts, praktijkondersteuner, internist, (vaat-)chirurg, revalidatiearts, orthopedisch schoenmaker, wondverpleegkundige, gipsmeester of diabetesverpleegkundige. Dit gebeurt zowel in de podotherapiepraktijk als in het ziekenhuis op de voetenpoli.

Patiënten die gezien moeten worden op de voetenpoli in het ziekenhuis kunnen verwezen worden via zorgdomein. Patiënten waarbij de huisarts is aangesloten bij de ketenzorg worden verwezen via Viplive. Ook wanneer de huisarts niet is aangesloten bij de ketenzorg kan behandeling of voetzorg middels digitale verwijzing plaats vinden.

Direct online een afspraak maken? Dat kan!

Heb je een vraag en kun je deze niet vinden bij de veel gestelde vragen of wil je meer weten over de mogelijkheden? Laat een bericht achter en we komen er persoonlijk bij je op terug.